Президентът на Република Сръбска Милорад Додик ще посети Русия през ноември

...
Президентът на Република Сръбска Милорад Додик ще посети Русия през ноември
Коментари Харесай

Додик отива на посещение в Русия през ноември

Президентът на Република Сръбска Милорад Додик ще посети Русия през ноември тази година. Това съобщи ръководителят на представителството на републиката в Москва Душко Перович в изявление за " Известия ".

" Посещението ще бъде при започване на ноември тази година. След това ще дойдат нашите депутати. Ще бъде към края на ноември - началото на декември ", сподели той.

По-рано президентът на Република Сръбска каза в изявление за RTRS, че би желал да организира среща с съветския президент Владимир Путин преди края на 2023 година

Припомняме, че Додик, който има близки връзки с Путин, намерено се стреми да отдели босненски сръбски територии от останалата част на Босна и да ги причисли към прилежаща Сърбия.

Заради това той беше глобен от Съединени американски щати през 2017 година

Притесненията са, че Сърбия, съдружник на Русия, може да разпали напрежението на Балканите, за да отклони най-малко част от вниманието на света от войната в Украйна.

Босненските прокурори искат повдигане на обвинявания против Додик за неговите сепаратистки дейности и за неспазване на решенията на интернационален чиновник, който следи мира в страната.

Той може да получи до пет години затвор, в случай че бъде наказан от босненски съд по тези обвинявания.

Ако му бъде издадена осъдителна присъда, това би означавало завършек на политическата кариера на Додик.

От друга страна, ако Додик не признае присъдата, това може да докара дo задълбочаване на процесите на разединение на Република Сръбска от Босна и Херцеговина.

В края на август, Додик сподели, че Босна и Херцеговина би трябвало да кандидатства за присъединение към групата БРИКС като опция на Европейския съюз (ЕС).

Дори на фона на войната в Украйна Додик поддържа близки връзки с Кремъл. През януари той удостои президента на Русия Владимир Путин с най-високото отличие на Република Сръбска, ход, който беше подложен на критика от чиновници на Европейски Съюз и Съединени американски щати.

Европейската комисия (ЕК) бързо му подсети за смисъла на върховенството на закона, до момента в който страната се стреми към участие в Европейски Съюз, изключително откакто Босна завоюва статут на претендент за Европейски Съюз предишния декември.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР